Erasmus+

2014-2020 yılları arasında uygulanmakta olan Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır.

Erasmus+ Programı; eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarını kapsamaktadır. Erasmus+   Programı’na bu adın verilmesindeki ana sebep, kamuoyunda daha fazla tanınan, yurtdışında eğitim ve Avrupa işbirliği ile güçlü bir şekilde özdeşleştirilen önceki Erasmus programının bilinirliğinden faydalanmaktır.

Erasmus+ Programı ile birlikte, işbirliği kurulacak ülkelerin sayısı ve coğrafyası genişliyor. Buna göre, her faaliyet türü için değişik olmakla birlikte, aşağıdaki ülkelerle işbirliği yapılması mümkün olabilecektir.

·         28 AB üyesi ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan)

·         AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye)

·         Üçüncü ülkeler (Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ Cumhuriyeti, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus)

·         Kimi merkezi projeler için diğer dünya ülkeleri ile ortaklıklar kurulabilmektedir.

Okulumuz Erasmus + programı başvurusunu 2015 yılı Mart ayında gerçekleştirmiştir. Türkiye çapında 682 proje başvurusu içerisinden 15 okulun başvurusu kabul edilmiş olup, Yunanistan Girit Adasından 9 th Primary School of Rethymno okulu ile proje ortaklığına başlanmıştır.

Öğrencilerimiz kardeş okul öğrencileri ile birlikte 2 yıl boyunca çeşitli etkinliklerde bulunacaklardır.

Okulumuzda, Erasmus+ projesi kapsamında düzenlenen Hemsbol ve Matrak oyunları için ekiplerin eğitim sunumları çok amaçlı salonumuzda gerçekleştirilmeye başlamıştır. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız.

3 OYUNLA OKULDA AB PROJESİ

Çiğli Mehmet Hikmet Kaşerci Ortaokulu, Avrupa Birliği Erasmus Projesi kapsamında bir ilke daha imza attı. Osmanlı İmparatorluğu dönemi oyunlarından Matrak ile Türk Herkes İçin Spor oyunları içersine yeni giren Hemsball ve Mangala’da öğrencilerden takımlar oluşturan eğitimciler, ilk yurtdışı teması da Yunanistan’ın Girit Adası’ndaki bir okulla kurdu. Oyunların tanıtımı ise okulda İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Bedri Yeltekin ve Mehmet Tahir Büdün, Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Uğurlu, Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Sevil Boran’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Ev sahipliğini Okul Müdürü Ozan Kutbettin Gümüş’ün yaptığı buluşmada, eğitimciler davetlilere Matrak, Hemsball ve Mangala oyunlarını tanıttı. Projenin amacının, öğrencilerin devamsızlık oranlarının azaltılması, derslere konsantrasyonlarını sağlamak, okula yönelik olumlu tutumlarında artış ve bilgisayar oyunları yerine yüzde yüz Türk ve yerli olan oyunları beyinlerine yerleştirmek olduğunu ifade eden eğitimciler, oyunları eski bir Türk toprağı olan Girit’e giderek, AB Projesi çerçevesinde bir 9.sınıf olan Retimno ile paylaştıklarını kaydettiler. Projede Türkiye’de 3 bin 500 kişi ile 500 Yunanlı’nın bu oyunları öğrenmesi hedefleniyor. Matrak; birer tokmak ve kalkan ile iki kişi arasında oynanırken, oyunun başında oyuncular birbirine teşekkür ederken, sonunda da kasıtlı ve kasıtsız darplardan dolayı birbirlerinden özür diliyorlar. Hemsball ise; Herkes İçin Spor Federasyonu Temsilcisi Murat Altınay’ın kendi buluşu olan ve Türk spor litaratürüne armağan ettiği oyun küçük bir lastik top, bir çember ve iki oyuncu ile oynanıyor. Mangala da, küçük taşlarla bir özel tahta üzerinde oynanan akıl oyunu olarak büyük ilgi görüyor. Tanıtım toplantısı sonunda, eğitimciler ve öğrenciler okul bahçesinde gösteriler yaptı. Gösterilerde protokol üyeleri de oyun oynayarak etkinliğe renk kattılar.

Yayın: 02.12.2015 - Güncelleme: 13.04.2016 19:23 - Görüntülenme: 1149